A 2024-es otthonfelújítási támogatás egy kormányzati program, amelynek célja az otthonok felújításának ösztönzése és segítése. Száznyolcmilliárd forintos program kezdődik a lakosság energiahatékonysági beruházásainak támogatására.

Ezek a támogatások lehetővé teszik az otthonok korszerűsítését, energiahatékonyságának javítását, valamint az infrastruktúra és az otthonok állapotának általános javítását. Ezenkívül elősegíthetik a környezetbarát technológiák és megoldások bevezetését az otthonokban, mint például melegvíz-rendszer és a fűtési rendszer korszerűsítését.

 2024 nyarán induló programban keretében legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni legalább 30%-os energiamegtakarítás elérésével.

Fontos szempont, hogy csak az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni a most induló új otthonfelújítási támogatást.

A 2024-es otthonfelújítási támogatást házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésre használható fel. Pontos kiírás még nincs, de annyi biztos, hogy gépészeti szempontból magába foglalja a kondenzációs kazán, illetve a hőszivattyú beépítését.

A kondenzációs kazánok az otthonok fűtésének modern és hatékony megoldását jelentik, amelyek segítségével jelentős megtakarítás érhető el az energiafelhasználás terén. A kondenzációs kazánok jelentősen hatékonyabbak a hagyományos kazánoknál, mivel kihasználják az égéstermékben rejlő hőt. Nagyobb hatékonyság miatt a kondenzációs kazánok kevesebb energiát használnak fel, ami alacsonyabb fűtési számlákat eredményez. A kondenzációs kazánok kevesebb üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki a levegőbe, így környezetbarátabbak.

A 2024-es otthonfelújítási támogatás lehetőséget kínál arra, hogy az otthonok tulajdonosai korszerűsítsék fűtési rendszereiket, és ebben a tekintetben a hőszivattyúk kiemelt figyelmet érdemelnek. Ezek a rendszerek nemcsak energiahatékonyabbak és környezetbarátabbak, hanem hozzájárulnak az otthonok kényelméhez és a fenntarthatóbb jövőhöz is.

Miért érdemes a hőszivattyúra váltani az otthonfelújítási támogatás keretében?

Energiahatékonyság: A hőszivattyúk jelentősen energiatakarékosabbak lehetnek, mint a hagyományos fűtési rendszerek, mivel a hőt a környezetből nyerik ki, és nem szükséges hozzá fosszilis tüzelőanyagot égetni.

Alacsonyabb üzemeltetési költségek: A nagyobb energiahatékonyság és az alternatív energiaforrások használata alacsonyabb fűtési számlákat eredményezhet.

Környezetvédelem: A hőszivattyúk kevesebb üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki a levegőbe, így hozzájárulnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Kényelem: A hőszivattyúk általában csendesek és karbantartásmentesek, ami növeli az otthonok kényelmét és használhatóságát.