Több előnye is lehet annak, ha elektromos fűtés dolgozik a környezetünkben, miközben mondjuk ezeket a sorokat olvassuk az otthonunkban. Nemcsak a pénztárcánkat, hanem a kényelmünket illetően is.

A cikkben ezek az előnyök kapják majd a központi szerepet. De nem felejtünk el külön kitérni az eszközökre is, hiszen az előnyök gyakorlatban történő megvalósulásához ez is kulcsfontosságúnak számít. Úgyhogy máris rákanyarodunk a részletekre!

Melyek az elektromos fűtés legfőbb előnyei?

Egy elektromos kazán, illetve a vele összeköttetésben működő fűtési rendszer használatának legfőbb előnyei anyagi szempontból jelentkeznek. Egyrészt olyan formában, hogy a kivitelezés alacsony beruházást jelent, összevetve mondjuk a gázzal való fűtéssel.

Az ok racionális. A kialakításhoz és a problémamentes funkcionalitáshoz nincs szükség sem gáztervre, sem egy vagy több kémény kialakítására, sem pedig kazánházra. Szorosan idekapcsolódnak természetesen a kedvező üzemeltetési költségek is.

Ez egyrészt annak tudható be, hogy a gázzal való működtetés ára már nem feltétlenül olyan kedvező, mint korábban. A villamosenergia enyhébb árkilengésein túl szintén támogatja a folyamatot, hogy a modern elektromos eszközök kevesebb energiát fogyasztanak.

Az elektromos fűtés korszerű eszközeit használni is kényelmesebb

Legyen szó akár egy elektromos konvektor, fűtőpanel, hőtárolós kályha, kazán vagy mondjuk ventilátoros gyorsfűtő alkalmazásáról, a mai modern kiviteleknél könnyen kezelhető vezérlés, illetve felhasználóbarát megoldások segítik a dolgunkat.

Az előre programozás lehetőségének köszönhetően a készülék akár automatizáltan is képes gondoskodni a megfelelő hőérzetről az ingatlanon belül. Közben pedig évek leforgása alatt sem kell különösebb karbantartási költségektől tartani.

Amíg az alternatív fűtési rendszerek esetében az időszakos felülvizsgálati díj, a légmentesítés, a kéménybélelés, vagy szintén a kémény felújítása masszív kiadást jelenthet, addig a villamosenergiával működtetett szerkezeteknél ez az opció kizárható. 

Még néhány további faktor a hasznosítást tekintve

Felhasználói szempontból óriási hozzáadott érték, hogy a fűtés céljából beszerzett készülékeket bárhová tudjuk helyezni. Akár a falra, a helyiségek bármely pontjára álló helyzetben, javarészt a villamos hálózattal való összekötés a jó megoldása.

Arra kell figyelni, hogy az eszköz ne legyen útban, egyúttal hőveszteség se tudjon keletkezni a működés ideje alatt! De ha olyan helyet találunk a fűtési eszközöknek, ahol egyenletes hőeloszlást biztosíthatnak, onnantól a maximális kényelemérzet borítékolható.

Hab a tortán az esztétikus kivitel. A modern kazánok, konvektorok, infrapanelek, hősugárzók ugyanis szemre is roppant mód tetszetősek. A kifogástalan működésen túl akár önálló dekorelemként is megállják a helyüket.

Az elektromos fűtés a jövő technológiája is

A modern és gazdaságos elektromos fűtés technológiájával működő ingatlanok környezetvédelmi szempontból is segíthetik a fenntarthatóságot. Különösen akkor, ha az áram megteremtése napenergiával történik.

De már önmagában az is jövőbe mutató elképzelés lehet, hogy a hagyományos ház alapú kazánok, radiátorok és egyéb készülékek helyett állást foglalunk a kényelmesebb, gazdaságosabb és fenntarthatóbb technológia mellett.