Mit érdemes alapvetően tudni a parapetes konvektor szerkezetéről, működéséről és funkcionalitásáról? Milyen előnyök származhatnak abból, ha parapetes konvektor segítségével oldjuk meg otthon a fűtést?

A cikkben ezekre a kérdésekre keressük majd a választ, kiemelve egyúttal a korszerű és minőségi parapetes konvektorok hozzáadott értékét és kiemelt hasznosságát.

Kezdjük mindjárt a lényeges kérdéssel: mit jelent a parapetes konvektor kifejezés?

Legyünk őszinték, maga a parapet kifejezés nem igazán van jelen a hétköznapi szóhasználatban. Legfeljebb a szakmabeliek lehetnek azok, akik a parapet, valamint a parapetes konvektor nevével rendszeresen találkoznak.

Egyébként a parapet szó leginkább a fűtéssel kapcsolatban szokott felmerülni. Ha pusztán a jelentését vesszük alapul, akkor a parapet mellvédet jelent. Az eredete pedig a parapetes konvektorok kialakításához kapcsolható.

Az ilyen típusú készülékeknél ugyanis a kémény a mellvéden, vagyis az ablak alatti alacsony falrészen megy keresztül.

Hogyan is működik egy parapetes konvektor?

Fontos tudni, hogy a parapetes konvektor megnevezést alapvetően a zárt égésterű konvektortípusokhoz szokás csatolni. Az egyik legfőbb sajátosságuk, hogy a parapetes konvektorokat az esetek döntő többségében az ablak alatt található falon szokás elhelyezni.

Kéményről tehát nem is beszélhetünk ebben az esetben. Helyette az égéshez elengedhetetlennek számító levegő rendelkezésre állásáról, valamint az égéstermék elvezetéséről az a csőrendszer hivatott gondoskodni, amelyik közvetlenül a készülék melletti falon van kivezetve.

Egyébként ennek a szakszerű és pontos megnevezése a parapet szett, és ezzel a technikai elrendezéssel működik tehát egy parapetes konvektor.

Milyen előnyök származhatnak a parapetes konvektorok alkalmazásából?

Avagy megfordítva a kérdést leginkább az számít lényeges szempontnak, hogy miért épp a parapetes gázkonvektor alkalmazása mellett tegyük le a voksunkat? Nyilván ugyanazok a tényezők érvényesülnek itt is, amelyeket bármilyen fűtési megoldás esetében mérlegelni szokás.

A parapetes konvektor alkalmazásának az egyik legfontosabb hozzáadott értéke a költséghatékony működés. Vagyis a segítségével úgy tudjuk megteremteni a komfortérzethez szükséges meleg levegőt, hogy közben nem kell indokolatlanul magas rezsiszámlát fizetnünk.

A parapetes konvektor alkalmazásának másik nagy előnye, hogy a gázon kívül nem igényel más segédenergiát. Vagyis nem kell pluszban gondoskodni még alternatív energiaellátásról sem, mert a gáz önmagában elég a működtetéshez.

Mi mindent tudhatnak a modern változatok?

Értelemszerűen minél korszerűbb és minél inkább minőségi parapetes konvektort tudunk használni, annál hatékonyabb és kényelmesebb lesz maga az alkalmazás. A webáruházunkban kapható modern változatoknál például már alig észrevehető a jellegzetes pattogó hang, miközben a hődob kiégésének a furcsa jelensége sem zavar már be.

Emellett mindenképp hozzáadott értékkel bír, ha a választott parapetes konvektor zománcozott fémburkolattal van ellátva, mely a funkcionalitás mellett az esztétikum kapcsán is előnynek számít. Mindezen felül a korszerű változatoknál már a teljesítmény leadása is szabályozható, aminek hála az energiafogyasztás is kiemelt precizitással kontrollálható.