Sokan dilemmáznak azon, vajon öntvény vagy lemez vegyestüzelésű kazánt válasszanak-e, hiszen a legtöbb laikus nem ismeri a kazánok azon paramétereit, amelyek alapján döntést érdemes hozni. Mi most összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amik segítségedre lehetnek a választásban, kiviteltől és élettartamtól a kényelmi tényezőkig!

Öntvény és lemez vegyestüzelésű kazán alap tudnivalók: kivitel, élettartam, ár

Az öntvény vegyestüzelésű kazánok rendkívül robosztus kivitelűek és nehezek, kategóriájukban összehasonlítva, nagyobb súllyal rendelkeznek a lemezkazánoknál. Ebben az esetben „kiöntik” a kazánt, míg a lemez vegyestüzelésű kazánok esetén, különálló lemezekből hegesztik össze a kazántestet. Élettartamukat tekintve nyilvánvaló, hogy az öntvény kazánok bírják tovább, éppen ezért, azok bekerülési költsége is magasabb, mint a lemez vegyestüzelésű kazánoké.

Egy lemez vegyestüzelésű kazán alapvetően kisebb üzemi nyomást bír az öntvénynél, de egy jobb minőségű lemez kazán esetén ennek nincs jelentősége, mert biztos, hogy kellőképpen ellenálló tud lenni. Lehet már viszonylag vékony kivitelű lemez vegyestüzelésű kazánnal is találkozni, de az azért mindenképpen fontos, hogy olyan kazán mellett tedd le a voksod, ami megfelelő anyaghasználattal rendelkezik! A lemezkazánnal kapcsolatban még fontos megjegyezni egyébként, hogy csekélyebb élettartama olykor visszatartó tényező lehet vásárláskor, ám a lemezek nagyon könnyen javíthatók.

Átmelegedés

Szintén kivitelüknek köszönhető, hogy az öntvény kazánok nehezebben melegszenek át és hűlnek le lemezes társaiknál, viszont működési hőmérsékletük elérése több energia felhasználásába is kerül.

Tüzelőanyag betöltése

Mivel az öntvény vegyestüzelésű kazánok kisebb betöltőnyílással rendelkeznek lemezes társaiknál, így tűzifával való tüzelés esetén ez okozhat némi kényelmetlenséget, és szempontot jelenthet kazán választáskor. A lemez kazánok nagyobb betöltőnyílással rendelkeznek, fával tüzeléshez ideálisak, már csak azért is, mert a túlzottan magas hőmérséklettel szemben kevésbé ellenállók – de a tűzifával fűtés esetén ez nem is jelent problémát.

Csak a beszerelés legyen rendben

Mint minden kazán esetén, a szakszerű beszerelés itt is kulcsfontosságú az optimális és biztonságos működéshez. A vegyestüzelésű kazán kiválasztásánál fontos kérdés, hogy nyitott vagy zárt rendszerre lesz majd rákötve a kazán, hiszen ez meghatározza a termékválasztást is. A szakszerű bekötés mindkét választás esetén elengedhetetlen, de zárt rendszer esetén azért néhány fokkal mindig szükséges körültekintőbbnek lenni. Nem árulunk zsákbamacskát, a legjobb, ha tudsz róla: egy szakértő bevonása mindig hatalmas segítséget jelent, és a rossz döntés kockázatát is csökkentheted, hiszen…

…Alapvetően mindenhol az adott gyártmány minősége fontos!

Vagyis az általános összehasonlítás segíthet ugyan, de mindkét termékcsoportban találhatóak kedvezőbb és kedvezőtlenebb választást jelentő termékek. Így érdemes alaposabban megismerni a gyártókat és a kínálatot!