Rengetegen küzdenek a pollenallergia kellemetlen tüneteivel, és ezeken sajnos egy rosszul megválasztott fűtési mód sokat ronthat… Bejegyzésünkből most megtudhatod, milyen fűtési mód segíthet a tünetek enyhítésében, az állapotod javításában!

A pollenallergia és a fűtés kapcsolata

Fűtési szezonban a lakásnak általában nem optimális a páratartalma: vagy túl magas, vagy túl alacsony. Az allergiások tüneteinek egyik verzió sem kedvez, hiszen a túl magas páratartalom kórokozók megtelepedését teszi lehetővé, penészesedést okozhat, ami számos egészségügyi probléma forrása lehet később. A túlzottan száraz levegő pedig kiszárítja a légutakat, irritációt idézhet elő. Érdemes tehát első körben a páratartalomra odafigyelni, és ennek megfelelően beállítani párásító vagy párátlanító eszközökkel!

Nálunk is nagy választékban találsz ilyen termékeket – kattints ide részletekért és árakért! (Link)

Poratkák: a fő veszélyforrások

Fűtési szezonban gyakran rosszabbak, kellemetlenek lehetnek az allergiások tünetei. Ennek okai a lakásban található poratkák, amik nem keverendők össze magával a szálló porral – ami bár szintén irritáló lehet, nem olyan mértékben, mint a poratkák jelenléte.

A fűtés levegőt keringető hatásának köszönhetően pedig az irritáció csak fokozódik. A hideg-meleg levegő forgatásával például a poratkák elszáradt ürüléke is a lakás légterébe kerülhet! A radiátorok jelentik ilyen szempontból a legrosszabb megoldást sajnos.

Régen a padlófűtést is a legrosszabb megoldások közé sorolták allergia esetén, de ezt a mai, modern kazánokkal már egyáltalán nem kell figyelembe venni. A régi típusú kazánok használata esetén valóban nem volt kedvező választás a padlófűtés, de egy modern kazánnal ma már ez az egyik legcélszerűbb megoldás, ha allergiával küzdesz.

Egy modern fűtési lehetőség: az infrafűtés

Mostanság kezdett elterjedni az elektromos fűtések legkorszerűbb változata: az infrafűtés. Mivel az infrapaneleknek nem kell a levegőt közvetítő közegként használni, hanem egyenesen a testeknek közvetítenek hőt, így pollenallergiás tünetek esetén igen egészséges opciót jelent a fűtéshez.

Egy szó, mint száz: mindig olyan fűtési megoldást válassz allergia esetén, ami a legkevésbé kavarja fel a port a lakás légterében! A mi javaslataink alapján:

  • padlófűtést korszerű kazánnal,
  • vagy falfűtést infrapanelekkel.