Kezdjük az alapoknál, avagy mit jelent pontosan a „kemény víz” fogalma?

A különféle televíziós reklámokból minden bizonnyal ismert kifejezésnek számít, hogy „kemény a víz”. Azt sajnos nem ismertetik, hogy ez mit is jelent pontosan, éppen ezért pótoljuk is gyorsan. Tudni érdemes, hogy a hazai háztartásokban használt vezetékes víz alapvetően esővízből származik.

A kezdetben lágy víz aztán áthalad a felszín kőzetein, ahol a folyamat közben kalciumot, illetve magnéziumsókat is kiold. Ezzel a sótartalommal válik tehát lágyból kemény vízzé. Ez pedig azért roppant veszélyes, mert ezek a sók a háztartási berendezések belsejében rakódnak le, egy idő után tönkretéve így többek között a kazánokat vagy a mosógépeket.

Miként segít áthidalni a víz keménységéből fakadó problémát a vízlágyító berendezés?

A vízlágyító berendezés hozzáadott értéke értelemszerűen abban rejlik, hogy a rajta keresztül áthaladó víz kemény helyett lággyá változzon. Maga a folyamat speciális ioncserélő gyanta segítségével valósul meg, ami a kalcium-, magnéziumionokat nátriumionra cseréli, majd a már lágyított víz az alsó beépített szűrőn keresztül tud távozni tovább a vezetékes hálózatba.

A folyamat része még az úgynevezett regenerálás, aminek a keretei között a kalcium és magnézium ionokat leválasztják a gyantáról, a helyére pedig újfent nátrium ionok kerülnek. Vagyis a berendezés telített sólét szív fel a sóoldó tartályból, majd pedig a gyantán keresztüli átáramlás közben valósul meg a regenerálás.

Hol érdemes leginkább vízlágyító berendezés használatában gondolkodni?

Mondhatni bármelyik háztartásban, ahol kazánt vagy például mosógépet alkalmaznak. Habár a víz keménysége tájegységenként és eltérő földrajzi adottságokkal rendelkező helyenként változó lehet, ugyanakkor szinte mindenütt felmerülő problémának számít.

Ebből pedig egyenesen következik, hogy az elektromossággal működő készülékek belsejében egy idő után le fog rakódni a nemkívánatos jelenségnek számító vízkő. Ha nem teszünk ellene, akkor gyakorlatilag borítékolható, hogy tönkre fog menni maga a készülék.

Gyakorta felmerülő kérdések a vízlágyító berendezésekre vonatkozóan

Sokszor merül fel kérdésként, hogy pontosan hová is érdemes telepíteni magát a vízlágyító berendezést. Ezzel kapcsolatban a vízvezeték bemeneti helye a kulcs. Ennek szellemében gyakori alkalmazott helynek számítanak a konyhai szekrények, az alagsor vagy pedig a garázs, de akár egy házon kívüli fagymentes helyen is működhet a berendezés.

Fontos lehet, hogy a vízlágyító berendezés üzemeltetésének milyen költségvonzata lesz. Ezzel kapcsolatban megnyugtató lehet, hogy a modern vízlágyítókra kimondottan az alacsony energiafogyasztás a jellemző.

Szintén gyakori kérdés, hogy pontosan mekkora méretű és kapacitású vízlágyítót érdemes alkalmazni. Ezzel kapcsolatban erősen javasolt szakembertől vagy a kérdéskörben gyakorlottnak számító szolgáltatótól segítséget kérni. Az alábbi elérhetőségeken mi is szívesen válaszolunk a felmerülő kérdésekre.