A téli szezonban szinte minden otthon levegője jóval szárazabbá válik, köszönhetően a fűtésnek, a kevesebb szellőztetésnek egyaránt. A száraz levegőt nem feltétlenül érzi az ember egyértelműen, de vannak ráutaló jelek, ekkor fontos megoldani a párologtatást. Legújabb bejegyzésünkben számos hasznos tanáccsal szolgálunk!

Van háziállatod? Figyeld a bundáját!

Ha tápanyagokban gazdag ételekkel eteted, és megfelelő mennyiségű vizet is fogyaszt, mégis enyhén vagy látványosabban korpás a bundája cicádnak vagy kutyádnak, egyértelmű, hogy túl száraz otthon a levegő.

Milyen a szád, a bőröd?

Ha a bőröd pergamenszerűvé válik télen, és a szád is cserepes, két okból lehet: vagy jóval csökkent a folyadékbeviteled a nyári szezonhoz képest, vagy túl száraz a levegő. Ha előbbi nem jellemző, mindenképp a szárazság a felelős!

Gyakori vagy elhúzódó nátha

A túl száraz levegő nagyon kedvezőtlenül hat a nyálkahártyákra és fogékonyabbá tesz a felsőlégúti betegségekre. Ha a téli szezonban folyamatosan betegeskedsz, vagy nagyon nehezen jössz ki egy-egy náthából, sokat köhögsz, esetleg gyakran ébredsz kaparó torokkal, akkor szinte biztosan túl száraz otthon a levegő.

Mennyi páratartalom az ideális?

50-60% páratartalom körül mondható ideálisnak a lakás levegője. Ez alatti érték esetén a levegő már száraznak számít.

Hogyan oldd meg a párásítást?

A párásítás egyáltalán nem nehezen megvalósítható dolog! A semminél az is jobb, ha egy vizes törülközőt terítesz a radiátorra, esetleg egy tálban vizet helyezel el. Kifejezetten egészséges a tengeri sós párologtatás, ennek fertőtlenítő hatása is van – tegyél sót a párologtatós tálkába! Figyelem: mivel a só felszakítja a nyálkahártya-lerakódásokat, a köhögés felerősödhet! (De legalább gyógyulsz a felszakadás által.)

Ha betegség miatt gyógyulni szeretnél, vagy csak egyszerűen kellemesebb légkört otthonra, tegyél a vízbe valamilyen illóolajat! Az aromaterápia a megfázásos betegségek ellen is szuper hatású, ráadásul kedvedet is pozitívan befolyásolja.

Egyszerű és hétköznapi megoldást jelent a teregetés is. Ha minden nap mosol, valószínűleg megfelelően párás nálad a levegő. Ekkor persze érdemes arra figyelni, hogy ne csak egy helyiségbe teregess, hanem több szobába, elosztva, hogy mindenhol kellő mértékű legyen ezáltal a páratartalom.

Profi párologtatók

Természetesen számos, professzionális párásítást végző berendezés közül válogathatsz, ha nem bíznád a véletlenre otthonod megfelelő páratartalmát. Három típusát különböztetjük meg a párologtatóknak:

  1.        Meleg párásító

Amikor vizes edényt teszel a kályhára, akkor például meleg párásítás történik, de kicsiben egy mécses is ezt végzi. A víz felmelegszik, és elpárolog. A levegő ilyenkor picit monszunszerű lesz, a melegben erősebben érzékeled a párát is.

  1.        Hideg párásító

A hideg párásító készülékek egyáltalán nem forralnak vizet. A szoba levegőjét veszik fel, a rendszeren belül vízzel ütköztetik, majd amennyi párát fel tud venni a levegő, azzal együtt visszalökik a szoba légterébe.

  1.        A legmodernebb: ultrahangos hideg párásítás

Az ultrahangos rendszer mikroszkopikus szemcsére bontja a nedvességet, és ezt fújja ki a szoba terébe. Ezzel nem párás levegő, hanem nedvesség kerül a légtérbe, ami például megfázásos betegségek esetén sokkal kellemesebb hatást kelt, mint a sima párásítás, hiszen hidratálja a nyálkahártyát.

Nézz körbe a Webkazán párásító kínálatában IDE kattintva, és válaszd ki a számodra ideális készüléket!