Hogyan gondoskodik az elektromos szőnyeg a kellemes meleg levegőről a családi házakban, otthonokban és egyéb épületekben? Miben rejlik a hatékonysága, mennyire biztonságos a használata és érdemes lehet akár önálló fűtésként is alkalmazni?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk részletesen a bejegyzés keretei között. Bízunk benne, hogy sikerül bemutatnunk az elektromos fűtőszőnyeg előnyeit és segítenünk a döntésedben, ha éppen a fűtés kibővítésén, illetve megújításán gondolkodsz.

Hogyan és miként alkalmazható a korszerű elektromos szőnyeg?

A korszerű elektromos fűtőszőnyegek alkalmazását elsősorban az úgynevezett meleg burkolatok esetén javasoljuk. Tipikusan ezen burkolat típusok közé sorolható például a laminált padló, valamint a fából készült padló, illetve parketta is. Ezeken felül még a parafa parketta is megfelelő ahhoz, hogy alá egy magas minőségű elektromos szőnyeget helyezzünk. Mindegyik esetben elvárhatjuk, hogy az elektromos fűtőszőnyeg maximális hatékonysággal és tökéletesen működjön.

Gyakran felmerül kérdésként, hogy mennyire biztonságos és kockázatmentes dolog az elektromos fűtőszőnyeg használata? Ahogy a legtöbb elektromos eszköz esetében, úgy itt is igaz, hogy a szakszerű telepítés és működtetés mellett semmilyen problémát nem okozhat. A biztonsági és használati előírásokat azonban érdemes betartani.

Az elektromos fűtőszőnyeg biztonságos használatának feltételei

Joggal merülhet fel aggály azzal kapcsolatban, hogy a meleg burkolat alatt helyet kapó és alapvetően intenzív hőhatással működő szerkezet jelenthet-e veszélyforrást. Természetesen erre a tényezőre az elektromos fűtőszőnyegek fejlesztői is gondoltak.

Pontosan ennek megfelelően a korszerű padló alatti fűtőtesteknél a szerkezetben található fűtőkábel egy alumínium kasírozott hőszigetelő rétegen kap helyet. Vagyis ehhez a felülethez rögzítik a kábelt. Ez a plusz hőszigetelő réteg segít megakadályozni a padló nemkívánatos túlmelegedését, kizárva ezáltal minden kockázati tényezőt. A fűtőszőnyeg tehát tökéletesen megbízható megoldás.

Kiegészítő eszközök az elektromos fűtőszőnyeghez

Az egyik kiegészítő eszköz a termosztát, amely a korszerű fűtéstechnika precíz szabályozhatóságát és vezérlését valósítja meg. Ezek az eszközök ma már jól ismertek és sokféle hagyományos fűtésrendszerhez is használják őket. A falra felhelyezhető termosztáton megadott hőmérséklet az irányadó, a fűtőszőnyeg az itt megadott értékre fogja felfűteni a helyiséget.

A másik kulcsfontosságú eszköz a padló hőfokát érzékeli. Ezt általában a padlón helyezik el, és a szőnyeg kifogástalan működéséhez mindenképpen szükségünk van rá.

Amennyiben a fűtőszőnyeggel együtt a korszerű fűtéstechnika praktikus kiegészítői is rendelkezésre állnak, az garantálja, hogy egy jól szabályozható és kiválóan működő rendszer büszke és elégedett tulajdonosai lehessünk.

Önálló, vagy inkább kiegészítő fűtésként működhet-e inkább a fűtőszőnyeg?

Adott esetben mindkét választás járható út, ugyanis önálló és kiegészítő fűtésnek is megfelelő lehet a fűtőszőnyeg. Természetesen sok múlik azon, hogy a felfűteni kívánt lakóház mennyire képes megtartani a szőnyeg által termelt meleg levegőt. Ilyen szempontból nagyon fontos kérdés az, hogy milyen anyagból épült az épület, s ennek megfelelően milyen a fal szerkezete, illetve van-e hőszigetelés és milyen színvonalat képviselnek a meglévő nyílászárók.

Amennyiben korszerű, jól szigetelt épületről van szó, akkor a fűtőszőnyeg akár önálló fűtőtestként is működhet.