Állandó kérdés a téli időszakban, hogy miképpen lehet kissé húzni a fűtésszámlán. Ehhez adunk most a mindennapokban megfontolandó tippeket, hogy idén végre tényleg sikerüljön ezt kivitelezni!

 

Alap kérdések

 

  1.        A nyílászárók és a szigetelés

Tudtad, hogy a megfelelő szigetelés, és a dolgukat hatékonyan végző, azaz nem szelelő nyílászárók akár 40-50%-kal is csökkenthetnek a fűtésszámládon? Ha vannak problémák ilyen téren az otthonoddal, hamarosan ideje lehet változtatni ezen!

 

  1.        Szellőztetések

Sokan követnek el azzal hibát, hogy a „levegőzés” érdekében, egész napra, vagy legalábbis, órákra nyitva hagyják bukón az ablakot, erkélyajtót. Te ne kövesd el ezt a hibát! Ha szellőztetsz, inkább tarts napi többször nagyobb, pár perces szellőztetéseket. Ezzel a lakás levegőjét megfelelően tudod cserélni, és nem távozik folyamatosan a meleg az otthonodból.

 

  1.        Letekerem-feltekerem

Mikor elmennek otthonról az emberek, előfordul, hogy egészen letekerik a fűtést, de ez nem jó. Sokkal nagyobb energiafelhasználással jár a rendszer számára a kihűlt lakás visszamelegítése, mint a szinten tartás! Éppen ezért, a legjobban akkor tudsz spórolni, ha néhány fokkal tekered csak le – például 21-ről 17 fokra –, innen ugyanis könnyen fűt még vissza a rendszer, napközben viszont kevesebb energiát használ el, mintha maximumon menne.

 

Apróságok az alacsony fűtésszámla érdekében

 

  1.        Sokan követik el azt a hibát, hogy a fűtőtest számára nem hagyják a megfelelő mértékű, hatékony hőáramoltatást. Például hidegebb lesz a lakás, ha a függöny a fűtőtest elé omlik, vagy ha ezt-azt tárolsz, szárítasz rajta. Ide tartozik a radiátoron vagy kályhán pihenő macska is! Lehetőség szerint, kerüld el ezeket.

 

  1.        Egy-két fok máris néhány százalékot képes dobni a fűtésszámlán. Gondold át, hogy rövidujjúban és kisnadrágban szeretnél-e otthon lenni mindenképp, vagy a spórolás jegyében inkább felveszel még egy réteg ruhát, amiben ugyanúgy komfortosan érzed magad? (Hiszen mégsem nagykabát, csak maximum egy pulóver.) 20 és 22 fok közt nincs nagy differencia, kivéve, ha a számládról van szó: ott akár 8% is lehet a spórolás mértéke.

 

  1.        Helyiségek fűtése: a nappalidban vagy a gyerekszobában érthető, hogy fontos a 22-23 fok is akár, de például a hálódban bőven elég a 19-20 fok is! Egyrészt, mert ott csak este-éjjel tartózkodsz, másrészt, mert egy meleg paplan igencsak jó szolgálatot tehet, harmadrészt, mert egyébként is sokkal pihentetőbb az alvás, ha hűvösebb levegőjű helyiségben történik. A konyhára, fürdőre ugyanez állhat: a fürdőszobát a reggeli-esti rituálék idejére fűtsd fel jobban, a konyhában pedig, ha úgyis rendszeresen főzöl, a 20-21 fokos átlaghőmérséklet bőven elegendő lesz!

 

Ha korszerű, költséghatékony fűtési megoldást keresel, mert biztos vagy benne, hogy a mostanival még egy szezont nem bírsz ki, nézz körbe a webshopunk által kínált lehetőségek közt! A kategória leírásokból világosan látod majd, melyik típusú fűtés mire való, és milyen esetekben ajánlott. A webshop teljes kínálatát IDE kattintva éred el!