Milyen előnyei lehetnek annak, hogyha a háztartás környezetében hőszivattyús vízmelegítőt tudunk alkalmazni? Milyen célokat szolgálhat a készülék, mit nyerhetünk a rendelkezésre állásával, és milyen formában tud hasznosulni?

A hőszivattyús vízmelegítő működésének lényege

A hőszivattyús vízmelegítő kompresszora első körben egy specifikus hűtőközeget magasabb nyomású állapotba sűrít, aminek a hőmérséklete ennek hatására emelkedni fog. A magasabb hőmérsékletű hűtőközeg ezután átkerül egy kondenzátorba, hogy a kondenzátor falán keresztül a hőt valamilyen folyadéknak közvetítse.

Ahogyan ez a melegítés megtörténik, a hűtőközeg folyékony halmazállapotba kerül. Ezt követően egy speciális expanziós szelepen áthaladva már egy alacsony nyomású ágba jut, hogy aztán onnét kiérve az alacsonyabb nyomáson hirtelen lehűljön.

A következő fázis már az elpárologtatóban történik, ahol a külső környezet hőjét felvéve ismét folyékony halmazállapotot vesz fel. Majd a folyamat elölről kezdődik.

A hőszivattyús vízmelegítő működésének hozzáadott értéke

A hőszivattyús vízmelegítő körfolyamatának legfontosabb ismérve a benne rejlő energiahatékonyság. Hogy konkrétabban fogalmazzunk, a kívánt hatás eléréséhez hozzávetőlegesen elég lehet a mintegy 25%-os villamosenergia-befektetés.

Legyünk őszinték, ez azért egyáltalán nem egy kedvezőtlen arány. A megvalósulásához pedig az kell, hogy a környezettől bizony ki tudjuk venni a szükséges és fennmaradó 75%-ot. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy ezt a hőt 100%-os értékben és már magasabb hőmérsékleten a kondenzátorral kapcsolatban lévő folyadéknak adjuk át.

A legjobb, hogy a hőszivattyús vízmelegítő segítségével előteremtett magasabb hőmérsékletű folyadékot többféle célra is alkalmazhatjuk.

A hőszivattyús vízmelegítő gyakorlati hasznosításának lehetőségei

A hőszivattyús bojler legfontosabb hozzáadott értéke tehát abban rejlik, hogy a segítségével elképesztően hatékonyan tudunk meleg vizet előállítani. Ezt a melegvizet pedig tetszés szerint felhasználhatjuk akár a fürdőszoba, akár a konyha környezetében.

Vagyis a tisztálkodás, a mosogatás, vagy akár a főzés keretei között egyaránt hasznosulni tud a hőszivattyús vízmelegítő rendelkezésre állása. Méghozzá úgy, hogy a folyamat közben nem kell tartani a meleg víz előállításának költséges mivolta miatt. Ehelyett a hőszivattyús vízmelegítő ténylegesen pénztárcabarát megoldást biztosít akár hosszabb távon is.

Hogyha ez önmagában nem volna elég, akkor bizony a hőszivattyús vízmelegítő a fűtés korszerű és fejlett megoldásainak a kivitelezése kapcsán is fontos szerepet tölthet be.

Hol és kiknek érdemes leginkább a hőszivattyús vízmelegítő alkalmazásában gondolkodni?

A hőszivattyús vízmelegítő használatának lehetősége mindenképp megfontolandó az új építésű ingatlanoknál. Leginkább azoknál az eseteknél egyébként, ahol éppenséggel egy komolyabb volumenű felújítás vagy fűtéskorszerűsítés szerepel a tervek között.

Szintén kedvező lehetőséget kínálhat a webáruházunkban kapható hőszivattyús vízmelegítő a megfelelő minőségben hőszigetelt ingatlanok kapcsán is, ahol bizonyos jellegű felületfűtés kiépítése korábban már megtörtént. Mindezen felül akkor is érdemes lehet fontolóra venni a hőszivattyús vízmelegítő alkalmazását, amikor az ingatlan elhelyezkedése miatt a gázszolgáltatás nem áll rendelkezésre.