A kondenzációs gázkazán kiválasztásának legfontosabb szempontjai

A kondenzációs gázkazán kiválasztása fontos döntésnek számít egy háztartás életében, akár új építés, akár felújítás keretei között merül fel. A bejegyzésben igyekszünk rávilágítani a legfontosabb mérlegelendő szempontokra, remélhetőleg segítséget nyújtva ezáltal a megfontolt döntéshozatalhoz.

A kondenzációs gázkazán működéséről és hasznosságáról röviden

Amíg a hagyományos kazánok használatával a vízgőz a benne termelődő rejtett hővel és a füstgázzal együtt a kéményen át szabadon távozik, addig a kondenzációs kazán segítségével mindez hatékonyan megakadályozható.

Merthogy a vízgőz felhasználásán alapuló készülék képes arra, hogy az egyébként a vízgőzzel együtt távozóban lévő rejtett hőt hasznosítani tudja. Méghozzá olyan kiemelkedő hatásfokkal, ami a megszokott készülékek esetében gyakorlatilag elképzelhetetlen volna.

Merthogy a füstgázban meglévő vízgőz lecsapódásán keresztül akár 10-20%-kal is csökkenthető az a fűtési energiafelesleg, ami egyébként a kéményen át eltűnne. Tehát a kondenzációs kazán hozzáadott értéke ebben rejlik.

Gyakran felmerülő kérdésnek számít, hogy a készülék beszerzését és alkalmazását fontolgatva mire érdemes odafigyelni.

Hogyan célszerű gondolkodnod az ár kérdésében?

A kondenzációs kazánok között is egyaránt elérhetők viszonylag olcsóbb, illetve magasabb áron beszerezhető darabok. Nyilván anyagi lehetőségek kérdése is, hogy melyik opció jöhet szóba nálad, illetve nálatok.

Az olcsóbb kondenzációs kazánok alacsonyabb bekerülési értéke mellett bizony számolni kell a nehezebb karbantartással, illetve a meghibásodás relatíve magasabb esélyével is. Amennyiben pénzügyileg kicsit messzebbre is lehet nyújtózkodni, akkor jobban megéri egy valamivel többe kerülő készülék.

Annál is inkább, mivel a korszerű darabok vezérlése és szabályozása is egészen precízen valósítható meg, kényelmes felhasználást biztosítva.

Nem mindegy, hogy csak fűtésre vagy vízmelegítésre is kell-e a kazán

Ez egy olyan kérdés, amit már a nulladik lépésben célszerű lesz eldöntened. A standard kondenzációs kazán ugyanis kizárólag a fűtésről gondoskodik. Ha a melegvíz-ellátás is feladat, akkor kétféle megoldás is rendelkezésre állhat.

Az egyik lehetőség a gyakorta alkalmazott átfolyós vízmelegítés. Költséghatékony megoldást kínál akkor, amennyiben egyszerre csak egy helyen kell a meleg víz, a lakásban pedig kevesen tartózkodtok. 

A nagyobb volumenre vonatkozó igény esetén pedig a tárolós vízmelegítő kínálja az optimális választást, amivel ráadásul egyszerre több helyiségben is rendelkezésre állhat a meleg víz.

A kondenzációs gázkazán kiválasztásának átgondolt és racionális módja

Legyünk őszinték, ha csak nem vagy kimondottan jártas a területen, a kondenzációs gázkazán kiválasztásának legfontosabb szempontjait végigolvasva is minden bizonnyal marad még benned némi bizonytalanság. Ez teljesen normális, elvégre komoly horderejű döntésről van szó.

A napi szinten ezzel a kérdéskörrel foglalkozó szakemberek pontosan azért vannak, hogy személyre szabott tanáccsal és segítségnyújtással lássanak el. Elvégre egyáltalán nem elhanyagolható, hogy az otthonodban üzembe helyezett kazán végül milyen hatékonysággal képes majd dolgozni, illetve ellátni a családot a szükséges meleggel, továbbá meleg vízzel.

Az alábbi elérhetőségeken szívesen állunk rendelkezésre, hogyha a kondenzációs gázkazán választása kapcsán kérdésed lenne.