A hőszivattyú megfelelő telepítés és rendeltetésszerű használat esetén nemcsak optimális alternatívája lehet a hagyományos, gázzal történő fűtésnek, de akár még ki is válthatja azt.

Többek között ezért is szenteltünk külön bejegyzést a hőszivattyú bemutatásának, előnyeinek, illetve a kiválasztásával kapcsolatos tippek ismertetésének.

Miben rejlik a hőszivattyú használatának alapvető hozzáadott értéke?

A hőszivattyú fűtő- és hűtőberendezésnek egyaránt számít. Fontos tulajdonsága, hogy az egyik oldalról kivont hőt képes a másik oldalra szállítani, ennek köszönhetően egyik irányba a fűtés, másikba pedig a hűtés jellemző a működésére.

A hőszivattyú tehát kültéri és beltéri egységgel egyaránt rendelkezik. A használatának legnagyobb hozzáadott értéke, hogy a kültéren természetes formában rendelkező energiát képes hasznosítani a működés céljából.

Ennek pedig egyrészt az otthonunk hatékony és alacsony költségvonzattal járó fűtése, illetve a hűtése kapcsán is jelentkezhet a hasznossága. De nézzük meg a hőszivattyú használatának az előnyeit részletesebben is.

A hőszivattyú használatának előnyei felhasználói szemszögből

Felhasználóként mindenképp érdemes kiemelni a hőszivattyú kapcsán, hogy a telepítése és üzembe helyezése nem túl bonyolult, vagyis pár napon belül sikeresen kivitelezhető. Ráadásul hosszú a várható élettartama, tehát jó néhány éven át kiszolgálhat bennünket.

Mindezen felül a karbantartása nem emészt fel sok időt és energiát, füsttel vagy egyéb károsanyag-kibocsátásával pedig nem jár együtt az alkalmazása. Persze a legtöbben a kedvező energiafogyasztása miatt választják.

Az elektromossággal működő hőszivattyú ugyanis tetszés szerint még napelemről is működtethető, tényleg nem kerül sokba a rendszeres használata, miközben akár a meglévő gázkazán funkcióit is képes lehet kiváltani.

Mikor érdemes leginkább hőszivattyú beszerzésében és használatában gondolkodni?

A webáruházunkban kapható hőszivattyú kapcsán további előny, hogy változatos felhasználási körülmények között egyaránt érvényesülhet, mindössze a kültéri és beltéri egységhez lesz szükség elegendő helyre. Tehát az otthonunk jellege kevésbé számít, mint inkább az általunk megvalósítani kívánt célok.

Amennyiben eltökélt szándékunk gazdaságosabbá formálni az otthoni fűtést, cserélni szeretnénk a mostanáig gázzal működtetett és kevésbé hatékony megoldásokat, korszerű és környezetbarát megoldást keresünk egyszerű kivitelezés mellett, a hőszivattyú elsőrendű választást kínál.

Már csak néhány gyakorlati szempontot érdemes figyelembe venni, mielőtt hozzáfogunk a hőszivattyú kiválasztásához és telepítéséhez.

Mire figyeljünk, amikor hőszivattyút készülünk választani?

Kezdjük a hőszivattyús fűtés tervezésével. Hacsak nem vagyunk erősen gyakorlottak és tapasztaltak a témakörben, ezt erősen javasolt megbízható szakemberre bízni. Vagyis keressünk olyan gépészeti tervezőt, aki elvégzi nekünk a fontos kalkulációt, a hőszükségletet pedig precíz számításokkal támasztja alá.

Persze a tervezésen túl legalább annyira fontos maga a telepítés is. Ezzel kapcsolatban sem mindegy, kiket is bízunk meg a feladattal. Kizárólag olyan kivitelezőt javasolt választani, akinél nemcsak a gyors és minőségi telepítés számít alapnak, hanem a munka mellé megnyugtató garanciát is biztosít.