Tíz évvel ezelőtt igazi horror sztorikat lehetett hallani az elektromos fűtés mérhetetlen étvágyáról. Azóta az iparág hatalmas fejlődésen ment keresztül, és ma már simán felveszik a versenyt például a gázzal működtetett fűtőrendszerekkel. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az elektromos fűtés területén hatalmas előrelépések történtek az elmúlt években, amely az évek során ledolgozta a hátrányát, sőt...

Az elektromos fűtés kiépítése aprópénz a gázfűtéshez képest

A szakemberek szeretnek alacsony árajánlattal ügyfeleket csábítani, de a valóságban egy kicsit is jobb cirkó üzemképes állapotban, tokkal-vonóval biztosan legalább fél millióban van, és még nem is fogott vastagon a ceruzánk. Ehhez még hozzájön az évente kötelező szervízelés, amely még majdnem 200 ezer forint.

Ezzel szemben egy jó minőségű elektromos fűtőpanel rendszer kiépítése 300 ezer forint körül mozog. Amennyiben a panelek Rolls Royce-ára utazunk, akkor ez az összeg elérheti a 450 ezer forintot, de akkor olyan finomságokat kapunk cserébe, mint a mozgásérzékelő működés (pl.: ha elmegyünk aludni, akkor lejjebb kapcsol automatikusan), vagy szellőztetés idejére szintén magától lekapcsol, hogy addig se fogyasszon energiát.

Mit kapunk cserébe? Hosszabb élettartamot. Mit felejthetünk el? Az évenként szervizelés megterhelő költségeit. Ráadásul a nálunk kapható márkák és modellek (Adax, Glamox, NordArt…) már 400W-os teljesítménytől elérhetőek (konyhába, kisebb szobába), de talál bivalyerős, 2000 Wattos modelleket (hálóba, nappaliba) is.

Az elektromos konvektorok nagyon keresettek

A fűtőpanelek mellett az elektromos konvektorok iránt is folyamatos a kereslet, hiszen ezek azért árban elmaradnak tőlük, de teljesítményben közel ugyanazt tudják nyújtani. A Stiebel Eltron elektromos konvektorai népszerűek, és nem sok panasz van rájuk. Amennyiben elektromos fűtésben gondolkodik, akkor a hőtárolós kályhát melegen ajánljuk, mert biztosan melegen fogja tartani.

Ennek a szerkezetnek az előnye, hogy az olcsó, úgynevezett éjszakai árammal is tökéletesen működtethető, így ha erre lehetősége van, akkor ne is keressen olcsóbb elektromos fűtést. Talán a hanghatás, és az aránylag robusztus méret az, amely felróható neki, de ezek eltörpülnek az előnyös tulajdonságai mellett.

Néhány évvel ezelőtt valóban nem tartozott a legnagyobb üzlet közé az elektromos fűtés, igaz már akkor is túlzóak voltak az elmarasztaló hangok vele szemben. Hiszen a kiépítésük már akkor is jóval kevesebb vesződséggel járt, mint mondjuk a gázzal működtetett rendszereké. A technológia fejlődésével, a precíz termosztátok megjelenésével viszont mára már valódi alternatívát jelentenek, és ezt egyre több ember ismeri fel. Legyen Ön a következő!